Premsa

Acte de trobada entre famílies i acompanyants al Poblenou

 2

 

El dilluns 20 de juliol, a la Biblioteca Manuel Arranz del Poblenou, va tenir lloc la trobada entre famílies i acompanyants que van participar als darrers àpats de La Família del Costat organitzats al districte de Sant Martí, en col·laboració amb Apropem-nos.

Unes 25 persones, entre famílies i acompanyants, van participar en un acte on van intercanviar experiències i van poder fer-se una idea global de com va anar la jornada del 14 de juny, quan van tenir lloc els dinars entre famílies.

L'acte va començar amb una introducció de SOS Racisme, es van projectar algunes fotografies dels àpats, va haver-hi una roda d'intercanvi d'experiències i es va acabar l'acte amb una pica pica.

L'intercanvi d'experiències es va donar en un primer moment en una roda de valoració i després en petits grups es va poder aprofundir més i fer una valoració conjunta de l'experiència.

Us deixem amb les frases que van sortir en els grups, com a valoració de l'experiència:

"Disfrute del corazón abierto y de la mente fresca. La generosidad de todos los que participaron."

"Compartimos todos la misma tierra, el mismo planeta, però parece que a veces nos cuesta estar conectados con los demás.Esta experiencia nos ayudó a lograr esta conexión entre personas de culturas diversas y a conocer nuestros vecinos."

"Molt positiva perquè ens hem adonat tots esl participants que tenim moltes més coses en comú de les que pensem!"

V: valentía           DEL              C:ompartir

E: entusiasmo                          O: brir-nos

I: usión                                       S:inceridad

N: ovedad                                 T: olerania

E: ncuentro                               A: mistad

S:orpresa                                  T: od@s ganamos!

"El proyecto es oportunidad de conocer «el otro»."

"Una organización con motor es necesaria para continuar y seguir ampliando este maravilloso proyecto."

"El projecte és una oportunitat de teixir barri i fer comunitat."

"Nos empuja a romper con la pereza individualista i nos hace sacar nuestra valentía."

 

-Recibes más de lo que das

-Somos gente abierta tod@s

-Símbolo de como se vive la interculturalidad en Cataluña

-Abrir nuestra intimidad a una persona ajena

-Este proyecto está destinado a funcionas como una mancha de aceite

-Somos parte de un todo: esencia humana

-El individualismo es el mal de esta sociedad

 

"Me gusta mucho conocer mas famílias del barrio, estoy feliz con vosotr@s."


"Queremos más, queremos poder compartir más,

queremos seguir con la necesidad de abrir nuestras casas en común."

 

 la foto 4

 

Llegir més

Casa teva, casa meva, ... Barcelona casa de tothom

Taula parada

Aquest 2015 tothom ha dinat de gust! Diverses famílies de la ciutat han compartit taula a casa d’una d’elles. Han organitzat àpats simultanis de manera semblant: una família que ha preparat el dinar i ha convidat a casa seva a una altra família que arriba amb un plat, unes postres o el que desitgin.

I això què té d’especial? Doncs que aquestes famílies que es troben per dinar no es coneixien abans. Fa uns dies eren totalment desconegudes però en uns minuts seuran juntes a taula durant una bona estona.

L’acompanyant de l’àpat és un més a taula, i és la persona que s’ha estat preparant durant uns dies per conèixer a les famílies i mica en mica anar donant la justa informació per poder organitzar el dinar. Amb aquesta excusa ja estem tots dinant plegats i compartint experiències o parlant de coses del barri on vivim, de la ciutat que es desperta cada dia... de la nostra ciutat.

Això és el que ha passat aquest diumenge 14 de juny, durant la darrera jornada d’àpats de l’any del projecte «La família del costat». En la que han participat famílies veïnes de Barcelona i d’orígens culturals diversos nascudes a diferents llocs del món: Veneçuela, Colòmbia, França, Romania, Senegal, Perú, Brasil, Anglaterra, Marroc, Equador...

Amb aquests àpats simultanis volem posar de relleu l'existència d'una corrent de la ciutadania que participa d’iniciatives que entenen la diversitat com un fet positiu i característic de la nostra ciutat, on tot aquell que hi viu és veí i veïna de Barcelona, fent realitat el lema «casa teva, casa meva, casa de tothom».

A cada edició hem fet més incidència a un districte de la ciutat, i en aquesta edició es va fer a Sant Martí. D'aquesta manera, i de la mà de l'associació Apropem-nos, han participat moltes famílies del barri del Poblenou. Però també es van organitzar àpats-trobades a altres llocs del districte i de la ciutat.

Diumenge, les famílies participants van poder compartir vivències i experiències i també el menjar que tant amfitrions com visitants havien cuinat: cus-cús, paella, pastís de fruites amb crema, «tacos» colombians, sopa de meló i pernil... En definitiva, els plats a taula eren una excusa deliciosa per a que les famílies es trobessin i es coneguessin durant la trobada.

DSC 0018

 

I com que una imatge val més que mil paraules, si us heu quedat amb ganes de veure més, us convidem a fer una ullada a la pàgina web, on també trobareu les receptes d’alguns plats que van cuinar els veïns i veïnes participants.

I si us animeu a cuinar us desitgem el més important... que tingueu bon profit! Pots seguir la família del costat al facebook del projecte!

Llegir més

La mostra d'entitats del Poblenou rep la visita de La Gran Família per difondre el projecte

fadunito 

SOS Racisme Catalunya, juntament amb Apropem-nos, va estar present els passats 16 i 17 a les festes de maig del Poblenou. El diumenge 17, durant la mostra d'entitats i artesania, les dues entitats van compartir estand per difondre La Família del costat. Una de les accions de difusió per atraure l'atenció dels i les vianants va ser convidar l'espectacle La Gran Família de la companyia Fadunito.

Tres personatges, una mare i dos nens, tots tres de mida gegant -ja que anaven amb xanques- van fer l'espectacle enmig de la Rambla del Poblenou, interactuant amb el públic que se'ls acostava per conèixer qui eren. Mentre l'espectacle deixava les persones bocabadades, un equip de SOS Racisme i Apropem-nos repartien tríptics del projecte La Família del costat i el més important, explicaven que el proper 14 de juny tindran llocs els àpats al Poblenou i al districte de Sant Martí.

El dia abans, el dia 16 de maig, també es va fer difusió durant l'Intercanvi gastronòmic que organitza cada any Apropem-nos, un sopar col·lectiu d'intercanvi on veïns i veïnes de tots els orígens comparteixen taula i converses en ple carrer.

Llegir més

Trobada reixida entre famílies i acompanyants al Poble Sec

 

 

El passat 17 de maig El Centre Cívic El Sortidor del Poble Sec va acollir l'acte de Trobada de famílies i acompanyants de La Família del costat que van participar al districte de Sants-Montjuïc.

Unes 25 persones, diverses famílies i alguns acompanyants, van participar en una trobada per fer balanç de les experiències viscudes en els àpats i compartir un aperitiu col·lectiu entre veïns i veïnes.

L'acte va comptar amb una introducció de SOS Racisme Catalunya, una projecció de fotografies i un intercanvi de valoracions dels i les participants. Durant l'acte, es van fer grups que havien de comentar algun dels motius pels quals s'havien apuntat al projecte. Després de la posada en comú, es va fer un refrigeri per tancar l'acte.

Us deixem amb 15 dels motius pels quals els i les participants es van sumar al projecte. Mireu-los i ja ens direu si els compartiu!

 

«És una bona manera per enriquir-me com a persona».

«Aquesta iniciativa pot ajudar a què tots nosaltres tinguem menys estereotips sobre altres persones».

«Un punt de retrobament de diverses cultures que facilita la comprensió i el coneixement de l’altre a través de la cuina de cada terra».

«Crec que el prejudici i el desconeixement són factors molt importants que contribueixen a la discriminació».

«Siempre he pensado que compartir mesa es motivo de alegría y facilita la conexión de las personas».

«Vull conèixer gent del barri».

«Comparteixo amb SOS Racisme les ganes de crear espais de trobada, relació i diàleg amb persones d'arreu del món i em sembla molt necessari donar-nos oportunitats per veure tot el que les persones de diferents orígens i cultures podem compartir com aéssers humans. Estic agraïda de l'amistat de tanta gent arreu del món».

«Trobo que l'intercanvi i coneixement entre veïns és positiu, i que és una manera de fer barri».

«A pesar de vivir en una ciudad tan cosmopolita como esta, ¿como es possible que sea tan difícil relacionarse con personas de otros países? Estamos seguros de que "aquí, al lado" hay personas magníficas, con historias hermosas que quieren compartirlas. Justo como nosotros :) ».

«Conèixer enriqueix. Ignorar empobreix».

«Compartir experiències».

«Seure al voltant d'una taula i compartir el menjar i una estona agradable, és una forma entretinguda de conèixer altres cultures, formes de viure i mentalitats».

«Perquè m'agradaria conèixer gent, tenir nous amics i aprendre nous jocs».

«M'apassiona la diversitat i trobo una sort poder gaudir-la al meu barri o fins i tot a casa meva. Poder conèixer-nos és una gran oportunitat per a construir un model de societat veïnal més justa i diversa».

«És un acte de confiança».

«És una gran iniciativa per apropar cultures».

 

Llegir més

2a Formació de dinamitzadores i dinamitzadors: l'experiència des de un altre punt de vista

IMG 20150409 180140Petita

 

El passat dijous 9 d'abril, va tenir lloc la segona formació de facilitadores i facilitadors de La Família del Costat. A la reunió hi presentem aquesta figura cabdal dels àpats, a quins objectius respon i quin rol ha de jugar a les trobades.

 

Després de l'habitual formació teòrica en la qual es revisen els models de ciutadania i conceptes lligats a la cultura, la diversitat i la interacció ciutadana, hem pogut contestar al ventall de preguntes que planteja la figura de dinamitzadora o dinamitzador. La part pràctica ha sigut particularment esclaridora atès que simular una situació real ajuda a respondre a molts dubtes.

 

Si voleu viure l'experiència de La Família del Costat des de un altre punt de vista, participeu com a acompanyants dels àpats! I més informació, al Facebook del projecte.

 

Llegir més

Escalfant motors: la primera formació de dinamitzadors

 

El primers àpats organitzats pel projecte La Família del costat al 2015 s'apropen i per això, el passat dijous 5 de març, realitzàrem un curset de formació a una de les moltes parts implicades en el mateix: els dinamitzadors i les dinamitzadores.

La sessió va tractar tant el rerefons teòric del projecte com l'aplicació pràctica del mateix. Per una banda, vam identificar el multiculturalisme i la interculturalisme com a modalitats de pluralisme cultural. Durant la formació vam remarcar les mancances del multiculturalisme i vam emfatitzar la importància que la interacció entre les diferents cultures (interculturalitat), mitjançant l'aprenentatge mutu, la cooperació i l'intercanvi, sigui una realitat a Barcelona.

D'altra banda, la segona part de la sessió va anar focalitzada a determinar la figura del dinamitzador, els seus objectius principals i com dinamitzar la trobada. Així doncs, es va establir que la seva funció es basa a fer les presentacions de les famílies i a facilitar i ajudar a establir un primer vincle entre les mateixes. Alhora de documentar la trobada per tal de poder compartir i fer arribar l'experiència a més gent, ja sigui a través dels testimonis dels participants, compartint la recepta dels àpats o publicant fotografies del mateix a les xarxes socials.

 

 

 

Llegir més